Bij een aflossingsvrije hypotheek weet een kwart van de huiseigenaren nog niet hoe ze die lening moeten gaan aflossen. Dat is een serieus probleem voor de Nederlandse economie.  Tot deze conclusie komt de Nederlandse Vereniging van Banken op basis van een recent onderzoek. 1.050 Nederlanders met een dergelijke lening hebben hieraan meegedaan.

Vrijwel niemand bekend met probleem

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken maakt slechts 7 procent van de ondervraagden zich zorgen over deze problemen. Veel onduidelijkheid is er over de betaalbaarheid na hun pensioen van de hypotheek. Hierdoor weten huiseigenaren niet of zij nog kunnen blijven wonen in hun huis en de hypotheekrente kunnen blijven betalen zodra men de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Veel mogelijke slachtoffers zijn zich zelfs nog niet eens bewust van de situatie en risico’s.

Waarschuwing voor 700.000 huishoudens

Al eerder waarschuwde de sector dat er 700.000 aflossingsvrije hypotheken aflopen tussen 2035 en 2038, en het recht op hypotheekrenteaftrek stopt. Het merendeel van de huiseigenaren gaat rond deze periode met pensioen. Hypotheekadviseurs zijn verbolgen over het feit dat banken hen niet hebben betrokken bij de campagne en vraagstukken van consumenten.
Bureau DFO stelt inmiddels zelfs dat aanbieders fout bezig zijn. Volgens het gespecialiseerde juristenkantoor hebben aanbieders van hypotheken het provisieverbod overtreden bij het informeren over aflossingsvrije hypotheken.
Momenteel proberen kredietverstrekkers namelijk hun klanten beter voor te lichten. De aanbieders zijn druk met hun zorgplicht en de nazorg onder klanten. In oktober is de campagne “Word ook aflossingsblij” gestart. De bijhorende website van de campagne heeft inmiddels ruim 130.000 unieke bezoekers getrokken.
(Visited 64 times, 1 visits today)