Volgens Verenging Eigen Huis (VEH) gebruiken negen op de tien mensen met een aflossingsvrije hypotheek deze voor het kopen van een nieuw huis. Hierdoor verhuist de aflossingsvrije hypotheek vaak mee naar een nieuwe eigen woning.
Zowel De Nederlandse bank als de VEH waarschuwen regelmatig voor de gevaren van een aflossingsvrije hypotheek, maar enkele huiseigenaren lossen meer af dan afgesproken. Dit is
geconstateerd na onderzoek door de VEH. Hierin werden 142.000 hypotheekaanvragen van woningbezitters met zo`n risicovolle hypotheek bekeken.

Aflossingvrije hypotheek verhuist vaak mee

Aflossingsvrije hypotheek werd bij 60.000 aanvragen bijna volledig ingezet om een deel van de nieuwe woning te bekostigen. Dit is erg riskant geeft Vereniging Eigen Huis aan. “Vooral vijftigplussers moeten heel kritisch kijken of ze de kosten voor hun woning ook kunnen opbrengen als ze met pensioen gaan, de rente stijgt en de hypotheekrenteaftrek eindigt”, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH.
Kredietverstrekkers werden door De Nederlandse bank al eerder gewezen op dit risico, en dienen hun klanten hierop te wijzen, en over een passende oplossing mee te denken. Echter gebeurt dit nog te weinig geeft De la Porte aan.
Kopers betalen alleen hypotheekrente bij een aflossingsvrije hypotheek en lossen niets af. Hierdoor zijn je maandlasten laag. 700.000 aflossingsvrije hypotheken lopen tussen 2035 en 2038 af en moeten huiseigenaren de lening in een keer terugbetalen. Veel huiseigenaren kunnen dan in de problemen komen, met name ouderen vallen in de grootste risicogroep.

Hypotheekrenteaftrek en aflossingsvrije hypotheek

Vanaf 2011 is het niet meer mogelijk om de rente van je aflossingsvrije hypotheek af te trekken bij de Belastingdienst. Hierdoor is deze hypotheek minder aantrekkelijk. Echter geld deze regel niet voor de huiseigenaren die al een aflossingsvrije hypotheek hadden. Deze huiseigenaren kunnen nog steeds bij de aankoop van een nieuwe woning de lening met hypotheekrenteaftrek inzetten. Deze mag dan niet meer dan de helft van de woning financieren.
Momenteel bestaat de hypotheekschuld voor meer dan de helft uit een lening die niet structureel wordt afgelost. We spreken hier over 340 miljard euro. Vanwege de historisch lage hypotheekrente zijn er substantieel grote besparingsmogelijkheden. Consumenten hebben daarmee de mogelijkheid om veel geld te besparen. De hypotheek is immers de grootste kostenpost van een huishouden. Het is raadzaam en verstandig om daarbij contact te leggen met een onafhankelijk hypotheekadviseur. De adviseur kan vervolgens op basis van de wensen en situatie bepalen wat zinvol is om vervolgens te bepalen welke oplossingen nu en in de toekomst het beste aansluiten.
(Visited 49 times, 1 visits today)