Nadat je een nieuwe auto hebt gekocht zul je direct ook een autoverzekering af moeten sluiten. Dit is niet alleen slim om te doen, het is ook nog eens bij wet verplicht in ons land. Zo’n verzekering moet je dus zeker afsluiten, wat tegenwoordig eenvoudig te doen is.

Je autoverzekering vergelijken moet je eerst doen, waarna je de optie die het meest geschikt is voor jou direct af kunt sluiten. Door alle mogelijke autoverzekeringen met elkaar te vergelijken zul je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk ervoor hoeft te betalen aan premies. Toch zijn er nog meer manieren om te besparen op dit type verzekering, zoals je hieronder kunt lezen. 

Verhoog het eigen risico

Net zoals bij bijvoorbeeld je zorgverzekering geldt er bij je autoverzekering meestal ook een eigen risico. Dit is dus een bedrag dat je per schade betaalt waarvan je de hoogte in de meeste gevallen zelf kunt bepalen. Hoe hoger je je eigen risico zet, hoe lager je premie zal worden. Dit is zeker de moeite waard als je een buffer hebt opgebouwd of hiermee bezig bent. Je zou dan schades tot een specifiek bedrag uit eigen zak kunnen betalen, al heb je uiteraard liever dat dit nooit hoeft. Het liefst rij je nooit schade, waardoor je die autoverzekering ook nooit hoeft te gebruiken. Desondanks is het afsluiten verplicht, waarbij het dus verstandig is om het eigen risico te verhogen. 

Kies de juiste dekking

Natuurlijk wil je je auto goed verzekeren, maar je wilt juist niet oververzekeren. Als je een auto koopt die al gebruikt is door tien mensen bijvoorbeeld, dan is het overbodig om het voertuig all risk te verzekeren. Je kunt dan veel beter kiezen voor een simpele WA verzekering. Er zijn dus diverse soorten autoverzekering, waarbij zo’n WA dekking het goedkoopst is qua premie. De all risk autoverzekering is juist weer het duurst. Je kunt hier het beste voor kiezen als je een auto hebt die jonger is dan circa 3 jaar. Heb je een veteraan als auto? Sluit dan een WA verzekering af, waardoor je een stuk minder premie hoeft te betalen dan iemand met een all risk autoverzekering. 

Betaal de premie in één keer

Als je een student bent dan heb je al eens eerder voor dit dilemma gestaan: betaal je het studiegeld in één keer helemaal of verdeel je het toch over een paar maanden. Ook bij het afsluiten van een autoverzekering kun je voor dit dilemma komen te staan. Het is namelijk mogelijk om in één keer de premie voor een heel jaar te betalen, maar dan moet je hier natuurlijk wel toe in staat zijn. Is dit het geval? Dan moet je het zeker ineens betalen, want dit zal je geld besparen. Verzekeraars van auto’s bieden namelijk vaak korting aan als je de premie in één keer aan ze betaald. 

Let op de aanvullende autoverzekeringen

Naast het soort dekking kun je er ook voor kiezen om aanvullende dekkingen toe te voegen aan je autoverzekering. Dit is natuurlijk ook mogelijk bij bijvoorbeeld je zorgverzekering, je kunt dan een aanvullende verzekering aanschaffen. Dit kan zeker handig zijn, maar in sommige gevallen is het helemaal niet nodig. Zo moet je goed controleren of je niet dubbel verzekerd bent met het afsluiten van aanvullende dekkingen. Als je je bijvoorbeeld extra verzekerd voor rechtsbijstand voor motorrijtuigen dan moet je zeker even checken of dit al in je normale rechtsbijstandverzekering zit. Dubbele premie betalen voor precies hetzelfde is natuurlijk zonde, daar zit je niet op te wachten. Controleer dit dus voordat je de verzekering afsluit.

(Visited 71 times, 1 visits today)