De eerste stappen tot het gaan besparen bestaan voornamelijk uit het maken van doelstellingen;

  • Hoeveel wilt u besparen per maand? En wil ik daar dingen voor laten staan?
  • Wat krijg ik er voor terug? En weegt dat op tegen de bezuinigingen?
  • Waar wilt u zeker niet op gaan bezuinigen?

Om met de eerste vraag te beginnen kunnen wij u zeggen dat bespaartips in een normaal gezin mogelijk zijn tot ongeveer een maximum van 5% van het netto inkomen. Mocht het huishouden momenteel erg makkelijk geregeld zijn dan zijn er met de bespaartips hogere percentages te realiseren, maar 5% is realistisch. Hoe meer u verdient hoe meer er dus ook te besparen is.

Komt u iedere maand een kleine 50 euro te kort en heeft u een inkomen van 1250 euro netto dan moet u met het opvolgen van onze bespaartips toch zeker een 62.50 euro kunnen besparen. De doelstelling maken is erg belangrijk omdat het u een goed gevoel geeft als u die ook op een gegeven moment daadwerkelijk bereikt.

Maar bent u bereid om voor het behalen van deze doelstelling dingen te laten staan? Dit kan bijvoorbeeld resulteren in het broodbeleg van uw favoriete merk te vervangen door een huismerk. Dit lijkt vaak een erg grote stap, maar u zult zich na het nemen van deze stap gaan realiseren dat de huismerken ook goed zijn, terwijl het u enkele euro’s per week aan uitgaves kan schelen.

De tweede vraag ” Wat krijg ik er voor terug?” is gemakkelijker te beantwoorden. Als u bij de doelgroep hoort die gaat bezuinigen omdat u iedere maand geld tekort komt dan krijgt u door het toepassen van deze bespaartips rust terug. En rust in het huishouden is onbetaalbaar.  Mocht u bij de doelgroep horen die wil gaan besparen om extra dingen te kunnen realiseren in uw huishouden dan krijgt u er die extra’tjes, en dus voldoening, voor terug.

Weegt dat op tegen de bezuinigingen? Dat zult u pas weten als u daadwerkelijk gaat proberen te besparen. Maar voor ons, en met ons vele anderen die het gedaan hebben, is het besparen 100% meegevallen en was het eindresultaat een beter en gelukkigere financiële huishouding.

 

Belangrijk is om, tegelijk met het stellen van uw doelstelling, vanaf het begin af aan te bepalen waar u zeker niet op wilt gaan besparen

(Visited 30 times, 1 visits today)