Tot het moment dat je 18 jaar wordt ben je meeverzekerd op de zorgverzekeringspolis van je ouders. Vanaf je 18e zul je zelf een zorgverzekering moeten afsluiten, een aantal zorgverzekeraars biedt speciale jongerenverzekeringen aan zodat je niet teveel betaalt voor zorg, zeker als je hier weinig gebruik van maakt. 

Verplicht verzekerd vanaf 18 jaar 

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Tot je 18e ben je gratis verzekerd via je ouders, maar als je 18 jaar wordt heb je een maand om een eigen zorgverzekering uit te kiezen en af te sluiten. Je vind eenvoudig een ​goedkope zorgverzekering op Bespaartips.net.

Jonge mensen zijn gezonde mensen 

De meeste jonge mensen zijn gezond en maken weinig gebruik van de zorg, de meeste jongvolwassenen hebben genoeg aan de zorgdekking van een (verplichte) basisverzekering en maken geen gebruik van dekkingen uit aanvullende verzekeringen.

Speciale aanvullende verzekeringen 

De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden zorgkosten waar vooral oudere mensen gebruik van maken, zoals vergoeding voor steunkousen of een kunstgebit. Als jongere wil je hier natuurlijk geen kosten aan kwijt zijn, jij hebt waarschijnlijk meer aan een vergoeding voor preventieve inentingen, anticonceptie of fysiotherapie. Een aantal zorgverzekeraars hebben speciale aanvullende zorgverzekeringen voor jongeren samengesteld waarbij je alleen betaalt voor zorg die voor jou belangrijk is.

Wel of geen aanvullende verzekering? 

Denk goed na voordat je een aanvullende verzekering afsluit. Maak je bijna nooit gebruik van zorg, dan is het slim om uit te rekenen of je aanvullende verzekering niet meer kost dan je er gebruik van maakt. Als je vaak problemen hebt met je gebit of je komt regelmatig bij de fysiotherapeut dan kan het wel slim zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten zodat je niet onverwachts hoge kosten moet betalen.

Premie verlagen? 

Maak je nooit gebruik van de zorg en wil je zo min mogelijk premie betalen? Je kunt in dit geval kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Bovenop je verplichte eigen risico van €385 kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot maximaal €500 extra. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie wordt. Houdt er wel rekening mee dat je dit eigen risico moet betalen als je toch onverwachts gebruik maakt van zorg!

Vraag zorgtoeslag aan 

Veel jongvolwassenen zijn nog niet aan het werk en hebben daardoor weinig inkomsten. De overheid keert zorgtoeslag uit aan mensen die minder verdienen dan een vastgesteld inkomen. Check op de website van de belastingdienst of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, dit liep in 2015 op tot maximaal €79 per maand en zal in 2016 worden verhoogd, zo kun je de kosten van je maandelijkse premie bijna helemaal dekken.

(Visited 50 times, 1 visits today)